مهم نیست چه کسبوکاری را اداره میکنید یا در چه صنعتی مشغول هستید، یک طرح کسبوکار (Business Plan) که به دقت برنامهریزی شده باشد برای دستیابی به موفقیت ضروری است. اما بیشتر اوقات کارآفرینان بدون وقت گذاشتن روی تنظیم اهداف و تاکتیکهای لازم برای رسیدن به آنها، تلاش بیهوده میکنند. این موضوع قطعهی بسیار مهمی از یک پازل است که اغلب نادیده گرفته میشود.
طرح شما پایهای است که بر اساس آن کسبوکارتان را میسازید، داشتن زیرساختی محکم کلید اصلی آن است. پس چه چیزی ما را به سمت یک طرح کسبوکار موفق راهنمایی میکند؟ فاکتورهای زیر عواملی هستند که باید قبل از تنظیم طرح به آنها توجه شود و در راس فهرست کاریتان قرار گیرد.
۱- یادداشت کنید.
داشتن ایدههای عالی برای آنچه کسبوکارتان میتواند و باید انجام دهد یک چیز است، و مستندسازی اهداف مورد نظر چیز دیگر. داشتن ایدهای کلی درمورد اینکه قرار است کسبوکارتان در آینده کجا باشد، کافی نیست.
زمان گذاشتن و مکتوب کردن طرح کسبوکار نه تنها شما را ملزم میکند اهداف و آنچه را که برای دستیابی به این اهداف ضروری است تحلیل کنید، بلکه کمک میکند مسئولیت پذیر باشید. ایجاد مدارک ملموس و مستند در مورد برنامهها موجب میشود تا تمرکز خود را حفظ کنید و تیم خود را از کارهایی که باید صورت گیرد آگاه کنید.
۲- در جریان روند بازار باشید.
طرحهای کسبوکار نمیتوانند در خلاء ایجاد و اجرا شوند. باید تصویر کلی را مد نظر قرار داده و روندهای کوتاهمدت و بلندمدت را که ممکن است بر صنعت شما تاثیرگذار باشند ارزیابی کنید.
برای مثال اگر خرده فروش هستید، میتوانید اجرای استراتژیهای بازاریابی را در ارائهی خدمات آنلاین و حضوری مورد بررسی قرار دهید. شاید ایجاد اپلیکیشن موبایل راه پیش رو باشد، یا شاید تحویل درب منزل از طریق هواپیمای بدون سرنشین یکی از احتمالات قابل بررسی در آینده باشد. هر روندی که پیش روست، باید موقعیت کنونی صنعت را کنترل کرد و این آینده نگریها را در طرح کسبوکار اعمال نمود. درغیراینصورت، رقبا پیشدستی کرده و شما بهایش را میپردازید.
۳- روی سطوح بالا متوقف نشوید.
تمرکز بر ارقام و اعداد سطح بالا مثل سود و درآمد وسوسه انگیز است، بخصوص اگر اولین طرح کسبوکار شما باشد. اما گامها و مراحل لازم برای رسیدن به این ارقام هستند که در حقیقت یک طرح واقعی را میسازند.
تعیین شاخصهای کلیدی عملکرد و هدفبندی برای هریک از این شاخصها، مدیریت اهداف کوتاهمدت را آسانتر میسازد تا بتوانید براحتی به اهداف کلی دست یابید. خیلی مهم است که در طی این مسیر با خود صادق باشید. آیا اهدافتان قابل دستیابی هستند؟ شاخصهای عملکرد با این اهداف مرتبط است؟ با اینکه هیچ چیز غیرممکن نیست، اما داشتن اهداف و استراتژیهای واقعی مانع دور شدن شما از هدف میگردد.
۴- سازماندهی کرده و اولویت بندی کنید.
زمانیکه برای مدت طولانی به کسبوکار فکر میکنید براحتی آشفته و سردرگم میشوید. به همین دلیل اولویتبندی کردن اهمیت زیادی دارد. در یک دوره، چند طرح کلیدی فراهم کرده و مهمترین آنها را در اولویت قرار دهید. همچنین ارزیابی عواملی که بر کسبوکار شما اثری ندارند، از اهمیت زیادی برخوردار است پس میتوانید برنامههای خود را بر این اساس تغییر داده و آنها را مجددا تنظیم کنید.
۵- هزینهها را ارزیابی کنید.
اشتباه رایجی که اکثر کارآفرینان مرتکب آن میشوند عدم توجه به هزینههای توسعهی یک کسبوکار است. هدفی که در طول یکسال منجر به دوبرابر شدن درآمد گردد فوق العاده است، اما فراموش نکنید که باید برای هزینههای لازم بودجهبندی کرد. اگر از همان آغاز هزینهها مدنظر نباشند احتمالا سرمایهی کافی برای تحقق هدف اصلی را نخواهید داشت.
۶- مرتبط با هدف بیاندیشید.
نوشتن طرح کسبوکار طولانی ممکن است به دلایل مختلفی مشکل ساز شود. اگر طرح خیلی طولانی باشد معمولا انجام نمیشود. همچنین درک آن برای دیگر اعضای شرکت دشوار خواهد بود و اغلب عملی نیست. در صورت امکان، طرح کسبوکار خود را در یک صفحه محدود کنید. شاید عاقلانه نباشد اما طرح یک صفحهای در ارائهی اطلاعات کلیدی در فرمتی قابل هضم موثرتر خواهد بود.
بعنوان یک کارآفرین ایدههای خوبی در سر دارید. آنها را با گذشتن از مرحلهی مهم برنامهریزی از دست ندهید. شاید فرآیندی خستهکننده باشد، اما ضروری است. زمان بگذارید و برنامهریزی کنید، این تکنیکها را در ذهن خود داشته باشید و برای رسیدن به اهدافتان دست از تلاش نکشید.
برچسبها:راهکار, فروش, کسب و کار